News / Azonnali jogvédelem a közigazgatási perekben

Azonnali jogvédelem a közigazgatási perekben

Az új polgári perrendtartás (Pp.) hatálybalépésével a jogalkotó egyértelművé tette, hogy a polgári perek esetében nem csak a keresetlevél benyújtását követően, hanem akár már azt megelőzően is lehetőség van ideiglenes intézkedés iránti kérelem benyújtására.

A közigazgatási perrendtartás (Kp.) szabályainak megalkotásakor a jogalkotó egy az ideiglenes intézkedéshez hasonló jogintézményt az azonnali jogvédelem intézményét vezette.

Sajnálatos módon a Kp. megalkotásánál – a Pp-vel ellentétben – a jogalkotó nem szabályozta egyértelműen az azonnali jogvédelem iránti kérelem keresetlevél benyújtása előtti előterjesztésének lehetőségét. Emiatt kérdéses, hogy van-e jogszerű lehetősége a félnek azonnali jogvédelem iránti kérelmet előterjesztenie a bírósághoz a keresetlevél beterjesztése előtt.

Az eddigi tapasztalatok alapján a bírói gyakorlat azt mutatja, hogy a közigazgatási bíróságok előtti jogvitákban a keresetlevél beterjesztése előtt a félnek nincs lehetősége azonnali jogvédelem iránti kérelmet előterjesztenie.

Sajnálatos módon a jogsérelmet szenvedő felek a sérelmezett közigazgatási tevékenység és a pert megindító kereset benyújtása között eltelt időszakban így egy rendkívül fontos garanciális jellegű jogintézmény alkalmazásától esnek el.

 

A peres gyakorlat még nem kiforrott e kérdés kapcsán, így remélhetőleg a bíróságok szem előtt tartják majd az azonnali jogvédelem intézményének célját és a későbbiekben egyértelműen lehetőség nyílik az azonnali jogvédelemre már akkor, amikor a fél tudomást szerez a sérelmes közigazgatási cselekményről és nem lesz szükséges arra, hogy az azonnali jogvédelem iránti kérelemmel megvárja a keresetlevél benyújtását, mely akár 30 napos késedelemmel is járhat a fél számára.