News / Változások a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokban

Változások a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokban

A Kormány a korábbi kijárási korlátozásokra vonatkozó intézkedéseket (71/2020 (III.27.) Korm. rendelet) részben feloldotta (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet). Az új kormányrendelet egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a kijárási korlátozásokra vonatkozó intézkedéseket változatlanul fenntartja Budapesten és Pest megyében, az enyhítés tehát kizárólag Magyarország Pest megyén kívüli településeit érinti. Bár a kijárási korlátozás ezeken a területeken 2020. május 4-én megszűnt, más az élet- és vagyonbiztonságot szolgáló intézkedések hatálya továbbra is fennmarad.

Ezek alapján továbbra is mindenki (tehát Budapesten és Pest megyén kívül is) köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani, valamint mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

 Szintén továbbra is fennáll az az előírás, miszerint a 65. életévüket betöltött személyek az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják. Ezen időszakban pedig más személy az ilyen üzletekben az ott foglalkoztatottakon kívül nem tartózkodhat.

Fontos, hogy az új kormányrendelet egyértelműen kimondja: valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható, ideértve a strandokat, szabadtéri fürdőket, szabadtéri múzeumokat, állatkerteket, szolgáltatásokat nyújtó üzleteket is. A vendéglátó üzletekre azonban továbbra is fennálló korlátozás, hogy az ilyen helyiségekben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. (Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.) A nyitvatartás és a látogatás lehetőségétől függetlenül azonban a védőtávolságra vonatkozó szabályokat az üzletekben is be kell tartani – ennek betartatása pedig az üzemeltető felelőssége.