News / ’Egységes digitális kapu’ az Európai Unióban

’Egységes digitális kapu’ az Európai Unióban

Az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadták az ’egységes digitális kapuról’ szóló rendeletet (másnéven európai ügyfélkapu), amely jelentősen javítani kívánja az információkhoz és az eljárásokhoz való online hozzáférést a tagállamokon belüli magánszemélyek és gazdasági társaságok számára.

A felület elsődleges célja, hogy a határokon átívelő tevékenységeket megvalósító magánszemélyek, illetve társaságok könnyebben, egyszerűbben, gyorsabban intézhessék a szükséges eljárásokat. A rendszer középpontjában az egyszeri adatszolgáltatás elve áll.

Fontos szempont továbbá, hogy a felhasználók megkülönböztetésmentesen férjenek hozzá az online eljárásokhoz. Ennek érdekében a felület az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető lesz, valamint, ha egy eljárás elérhető valamely tagállam állampolgárai számára, akkor annak más tagállamok állampolgárai számára ugyanúgy hozzáférhetőnek kell lennie.

A rendelet értelmében egyes kiemelt közigazgatási eljárások minden tagállam állampolgárai számára online elérhetőek lesznek bármely tagállamban. (Ilyenek lesznek többek között a tartózkodást igazoló okmányok kiállítására, a diákhitel vagy tanulmányi juttatás iránti kérelmek elintézésére, a tudományos címek elismerésére, az európai egészségkártya beszerzésére, a gépjármű nyilvántartásba vételére, a nyugdíj igénylése és a munkavállalók nyugdíj- és biztosítási rendszereknél való bejelentése irányuló eljárásoka.)

Az európai ügyfélkapu egyaránt jelentősen csökkentené az anyagi- és adminisztratív terheket és gyorsabbá tenné az ügyintézést is. A megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében a rendeletnek való megfelelést a hatálybalépést követő kettő, négy vagy öt éven belül kell a tagállamoknak megvalósítaniuk.